ANV Debutantenprijs


Logo ANV Debutantenprijs

Mohammed Benzakour wint ANV Debutantenprijs 2016

ANV Debutantenprijs

Dordrecht, 25 september

Uitreiking ANV Debutantenprijs Mohammed Benzakour wint de ANV Debutantenprijs 2016

 • Humoristisch, filosofisch, esoterisch, mooi taalgebruik
 • De gesprekken met de ezel zijn fantasierijk en geven het boek diepgang

Een paar opmerkingen die lezers plaatsten op hun waarderingsformulier over De koning komt van Mohammed Benzakour.
Een lid van de nominatiejury van de ANV Debutantenprijs schreef onder andere over het boek: 'De koning komt is een wonderlijk debuut dat zowel satire als sprookje, reisverslag als natuurdocumentaire, farce als filosofische dissertatie is.'

Mohammed Benzakour heeft met zijn boek De koning komt (uitg. De Geus) de ANV Debutantenprijs 2016 gewonnen. Honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen, die op papier of via www.anvdebutantenprijs.nl een waardering gaven, verkozen zijn debuut boven de twee andere door de vakjury genomineerde titels Een kleine moeite (uitg. De Geus) van Hugo Blom en Muidhond (uitg. Podium) van Inge Schilperoord.

Benzakour ontving de bijbehorende prijs van € 7500,- uit handen van Nelly Maes, voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond. De andere twee genomineerden ontvingen een cheque van € 750,-

Het Algemeen-Nederlands Verbond, opgericht in 1895, is vanaf 2015 de nieuwe hoofdsponsor van de Debutantenprijs, die dit jaar voor de 21e keer werd uitgereikt. Het ANV stelt zich als doel het behoud en de ontplooiing van de Nederlandse taal en cultuur, en de bevordering van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Het verbond is ook verantwoordelijk voor de Visser-Neerlandia prijzen op cultureel gebied.

De gemeente Dordrecht is ondersteuner van de prijs.

Abdelkader Benali en Oscar Kocken presenteerden de feestelijke middag in de Wilhelminakerk op de hun bekende sprankelende en vakkundige wijze. Met de drie genomineerden voerden zij na de pauze een tafelgesprek over debuteren, thematiek, succes en bekroningen.

Over de winnaar:
Mohammed Benzakour studeerde sociologie en bestuurskunde. Hij is publicist en columnist en ontving voor zijn non-fictieboek Yemma, het boek over zijn moeder, in 2014 de E. du Perronprijs. Hij woont in Zwijndrecht.

Eerdere winnaars van de ANV Debutantenprijs waren o.a. Anna Enquist, Jessica Durlacher, Erwin Mortier, Gerbrand Bakker, Marieke van der Pol, Ellen Heijmerikx, Peter Buwalda, Erik Menkveld, Shira Keller en in 2015 Jaap Robben met Birk.

Over de prijs
De ANV Debutantenprijs is de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland. Een vakjury nomineert uit alle oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuten uit het voorgaande kalenderjaar eerst een longlist en vervolgens een shortlist van drie titels. Daarna zijn de lezers verantwoordelijk voor de uitslag. Zij sturen een gemotiveerd oordeel in over de drie boeken.

Dit jaar bestond de vakjury uit Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice, jurylid ECI literatuurprijs; Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs; Arjan Peters, literair redacteur van de Volkskrant, Fabian Stolk, docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en voorzitter Casper Markesteijn, publicist, schrijver en voorzitter van DordtLiterair.

           

Foto's: Theun Okkerse

Verslag van de prijsuireiking

Bron: RTV Dordrecht

Interview Mohammed Benzakour

Bron: RTV DordrechtShortlist ANV Debutantenprijs 2016

Shortlist bekend èn een prachtige aanbieding!

Logo ANV Debutantenprijs De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut, heeft voor de editie van 2016 de volgende drie boeken op de shortlist geplaatst:

 • Mohammed Benzakour, De koning komt - Uitgeverij De Geus
 • Hugo Blom, Een kleine moeite - Uitgeverij De Geus
 • Inge Schilperoord, Muidhond - Uitgeverij Podium

Lezers in Nederland en Vlaanderen bepalen uiteindelijk wie van deze drie debutanten de ANV Debutantenprijs van € 7.500,- wint.
Bekendmaking en uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op zondagmiddag 25 september te Dordrecht.

De twee genomineerde boeken van uitgeverij De Geus (De koning komt en Een kleine moeite) zijn de hele maand juni in de boekhandel te koop voor een tijdelijke actieprijs van € 19,99.

De ANV Debutantenprijs kent vanaf 2015 als sponsor het Algemeen Nederlands Verbond.
De ANV Debutantenprijs wordt georganiseerd door stichting DordtLiterair.
Op www.anvdebutantenprijs.nl is meer informatie te vinden.

Uitgebreidere informatie over de ANV Debutantenprijs staat hieronder en is eventueel te verkrijgen bij:

Casper Markesteijn,
voorzitter van DordtLiterair
voorzitter nominatiejury ANV Debutantenprijs
078 - 613 08 17
06 - 55 10 84 93
caspermarkesteijn@gmail.com

ANV Debutantenprijs

De ANV Debutantenprijs is een literaire prijs voor debuterende auteurs van een oorspronkelijk Nederlandstalige roman of verhalenbundel.
Het bijzondere en unieke aan de prijs is dat hij zowel een vakjury- als een publieksprijs is: een vakjury nomineert uit de Nederlandse en Vlaamse prozadebuten van een kalenderjaar eerst een longlist en daarna een shortlist van drie titels die door lezers in Nederland en Vlaanderen beoordeeld worden. Die oordelen bepalen de uiteindelijke winnaar.

De prijs kent een rijke historie. In 1995 werd de toenmalige Debutantenprijs voor het eerst toegekend aan Anna Enquist voor haar roman Het meesterstuk. De prijs, toen 9.999 gulden, was een initiatief van de literaire stichting Perspektief (nu: DordtLiterair) en de gemeente Dordrecht, die de financiën beschikbaar stelde. Na het wegvallen van de gemeente Dordrecht als ondersteuner nam financieel adviesbureau Academica in 2008 het sponsorschap op zich. Na zeven jaar besloot Academica in 2014 als sponsor te stoppen.
Eind 2014 besloot het Algemeen Nederlands Verbond zich voor minimaal vijf jaar als sponsor te verbinden aan deze mooie literaire prijs, die in de 21 jaar van zijn bestaan een grote naam en faam heeft verworven.
Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 7500,- voor de winnaar en € 750,- voor ieder van de andere twee genomineerden.

Het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), opgericht in 1895, kreeg in 1898 in Dordrecht zijn statuten en zetel. Het 25-jarig jubileum werd in Dordrecht een week lang gevierd en tijdens zijn eeuwfeest in 1995 werd met medewerking van de gemeente Dordrecht nog een ANV-poëzieweek gehouden met Vlaamse en Nederlandse dichters. De drie belangrijkste doelstellingen van het ANV zijn de handhaving en ontplooiing van de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap, de bevordering van de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen en het onderhouden van de verbindingen met de verwante taal het Afrikaans. Het ANV geeft het tijdschrift Neerlandia/Nederlands van Nu uit en kent de Visser-Neerlandia prijzen toe op cultureel en maatschappelijk gebied en voor persoonlijke verdiensten.

De organisator van de prijs is de Dordtse stichting DordtLiterair, voorheen Stichting Perspektief, die sinds jaar en dag literaire activiteiten in Dordrecht organiseert. De bevordering van de culturele integratie tussen Nederland en Vlaanderen is de stichting niet vreemd, want altijd al heeft zij veel aandacht besteed aan Vlaamse literatuur en auteurs en immer zit er in de nominatiejury van de prijs ten minste één Vlaams, liefst vrouwelijk, jurylid.

Winnaars van de prijs in het verleden waren o.a. Erwin Mortier met Marcel, Gerbrand Bakker met Boven is het stil, Marieke van der Pol met Bruidsvlucht, Ricus van de Coevering met Sneeuweieren, Ellen Heijmerikx met Blinde wereld, Peter Buwalda met Bonita Avenue, Erik Menkveld met Het grote zwijgen, Shira Keller met M., Hannah van Wieringen met De kermis van Gravezuid. In 2015 won Jaap Robben de prijs met zijn boek Birk.Longlist ANV Debutantenprijs 2016

Logo ANV Debutantenprijs De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut, heeft voor de editie van 2016 de volgende dertien boeken (in alfabetische volgorde) op de Longlist geplaatst:

 • Mohammed Benzakour, De koning komt - Uitgeverij De Geus
 • Hugo Blom, Een kleine moeite - Uitgeverij De Geus
 • San Bos, Je moet wat - Uitgeverij Nieuw Amsterdam
 • Michael Bijnens, Cinderella - Uitgeverij Atlas/Contact
 • Frederik Willem Daem, Zelfs de vogels vallen - Uitgeverij De Bezige Bij
 • Krijn Peter Hesselink, Moederziel - Uitgeverij Podium
 • Martine de Jong, De mannen van Raan - Uitgeverij Podium
 • Lykele Muus, Eland - Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
 • Hagar Peeters, Malva - Uitgeverij De Bezige Bij
 • Inge Schilperoord, Muidhond - Uitgeverij Podium
 • Coco Schrijber, De luchtvegers - Uitgeverij E.M. Querido
 • Jori Stam, Een volstrekt nutteloos mens - Uitgeverij Atlas/Contact
 • Rebekka de Wit, We komen nog één wonder tekort - Uitg. Atlas/Contact

Maandag 9 mei wordt uit deze Longlist de Shortlist van drie titels bekendgemaakt.

Lezers in Nederland en Vlaanderen bepalen uiteindelijk wie van deze drie debutanten de ANV Debutantenprijs van € 7.500,- wint.

De ANV Debutantenprijs kent vanaf 2015 een nieuwe sponsor in de vorm van het Algemeen Nederlands Verbond. Het geeft o.a. het blad Neerlandia/Nederlands van Nu uit en kent de Visser-Neerlandia prijzen toe op cultureel en maatschappelijk gebied.

De ANV Debutantenprijs wordt georganiseerd door stichting DordtLiterair.

Bekendmaking en uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op zondagmiddag 25 september te Dordrecht. De locatie wordt later bekendgemaakt.

Voor uitgebreide informatie over de ANV Debutantenprijs: zie www.anvdebutantenprijs.nl.

Casper Markesteijn,
voorzitter van DordtLiterair
voorzitter nominatiejury ANV Debutantenprijs
078 - 613 08 17
06 - 55 10 84 93
caspermarkesteijn@gmail.comEen middag met Levendige Literatuur!

Logo ANV Debutantenprijs De ANV Debutantenprijs is dit jaar weer terug in Dordrecht!

Op zondagmiddag 20 september vindt van 14.30 uur tot 16.45 uur de feestelijke bekendmaking en uitreiking van de 20e ANV Debutantenprijs plaats, de prijs voor Nederlands en Vlaams schrijftalent.
Het programma wordt gepresenteerd in het unieke en geroemde Energiehuis te Dordrecht, in Ketel 2.

Programma met:

 • De drie genomineerde auteurs: Nina Polak, Jaap Robben en Niña Weijers.
 • Presentatie en interviews: schrijver Abdelkader Benali en multitalent Oscar Kocken.
 • Speciale gast is Joke van Leeuwen, dichter der Nederlanden.
 • Er is een boekentafel en signeersessie.

Toegangsprijs bedraagt slechts € 7,50. Iedere bezoeker ontvangt een kleine herinnering.

Aangezien de zaal een beperkt aantal plaatsen heeft, is het aan te bevelen bijtijds te bestellen om teleurstelling te voorkomen.
Toegangskaarten zijn te bestellen via www.anvdebutantenprijs.nl : 'Koop! Ticket uitreiking' aanklikken, dan nog een keer en inloggen bij Energiehuis.
Hebt u geen Facebook- of Google-account, dan moet u zich registeren. U ontvangt dan een wachtwoord in uw mailbox waarmee u vervolgens bij Energiehuis kunt inloggen en registreren.
Hebt u wel Facebook of Google-account? Dan hoeft u niet te registreren en kunt u meteen verder.

Vanaf een uur voor aanvang zijn er ook kaarten te koop aan de kassa van het Energiehuis.

Het Energiehuis is vanaf Station Centraal gemakkelijk te bereiken per bus (stadsbus 10 stopt voor de deur) of per auto. Parkeren is op het parkeerterrein de eerste 24 uur gratis. Zie verder www.energiehuis.nl (onder 'contact', 'routebeschrijving').Wat is de ANV Debutantenprijs?

De vakjury bestaat uit literair deskundigen uit Nederland en Vlaanderen. Zij stelt uit de ingezonden debuten drie nominaties vast.

Vakjury ANV Debutantenprijs

Op de foto ziet u v.l.n.r.: Casper Markesteijn, Kees Snoek, Kathy Mathijs, Fabian Stolk en Arjan Peters.De vakjury

Sinds 1995 wordt jaarlijks de debutantenprijs uitgereikt. Dit is een literaire prijs voor het beste Nederlandstalige fictiedebuut (roman of verhalen) voor volwassenen. Op dit moment is deze prijs bekend onder de naam ANV Debutantenprijs.Persbericht over de ANV Debutantenprijs

Shortlist 2015

Shortlist bekend én een prachtige aanbieding!

Logo ANV Debutantenprijs De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut, heeft voor de editie van 2015 de volgende drie boeken op de shortlist geplaatst:

 • Nina Polak, We zullen niet te pletter slaan (Prometheus)
 • Jaap Robben, Birk (De Geus)
 • Niña Weijers, De consequenties (Atlas Contact)

Lezers in Nederland en Vlaanderen bepalen uiteindelijk wie van deze drie debutanten de ANV Debutantenprijs van € 7500,- wint. Bekendmaking en uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op zondagmiddag 20 september in het Energiehuis te Dordrecht.

De drie genomineerde boeken zijn vanaf 9 juni in de boekhandel te koop voor een tijdelijke, zeer scherpe, actieprijs van € 25,- Deze actie loopt tot 10 juli.

De ANV Debutantenprijs (voorheen Debutantenprijs, resp. Academica Literatuurprijs) kent vanaf 2015 als nieuwe sponsor het Algemeen Nederlands Verbond. De ANV Debutantenprijs wordt georganiseerd door stichting DordtLiterair. Op www.anvdebutantenprijs.nl is meer informatie te vinden. De site is zeer binnenkort up to date.

Uitgebreidere informatie over de ANV Debutantenprijs staat op de pagina hieronder en is eventueel te verkrijgen bij:
Casper Markesteijn,
voorzitter van DordtLiterair
voorzitter nominatiejury ANV Debutantenprijs
cmarkesteijn@planet.nl
078 - 613 08 17
06 - 55 10 84 93Persbericht: Longlist ANV Debutantenprijs

Logo ANV Debutantenprijs De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut, heeft voor de editie van 2015 de volgende acht boeken (in alfabetische volgorde) op de Longlist geplaatst:

 • Emma Curvers, Iedereen kan schilderen. Uitgeverij Atlas Contact
 • Roman Helinski, Bloemkool uit Tsjernobyl. Uitgeverij Prometheus
 • Bregje Hofstede, De hemel boven Parijs. Uitgeverij Cossee
 • Marte Kaan, Saboteur. Uitgeverij Ambo/Anthos
 • Ester Naomi Perquin, Binnenkort in dit theater. Uitgeverij Van Oorschot
 • Nina Polak, We zullen niet te pletter slaan. Uitgeverij Prometheus
 • Jaap Robben, Birk. Uitgeverij De Geus
 • Niña Weijers, De consequenties. Uitgeverij Atlas Contact

Begin juni wordt uit deze Longlist de Shortlist van drie titels bekendgemaakt.
Lezers in Nederland en Vlaanderen bepalen uiteindelijk wie van deze drie debutanten de ANV Debutantenprijs van € 7500,- wint.
De ANV Debutantenprijs (voorheen Debutantenprijs, resp. Academica Literatuurprijs) kent vanaf 2015 een nieuwe sponsor in de vorm van het Algemeen Nederlands Verbond. Het geeft o.a. het blad Neerlandia/Nederlands van Nu uit en kent de Visser-Neerlandia prijzen toe op cultureel en maatschappelijk gebied.

De ANV Debutantenprijs wordt georganiseerd door stichting DordtLiterair.

Zie de nieuwe site www.anvdebutantenprijs.nl.

Bekendmaking en uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op zondagmiddag 20 september in het Energiehuis te Dordrecht.

Uitgebreidere informatie over de ANV Debutantenprijs staat op de pagina's hieronder bijgevoegd en is eventueel te verkrijgen bij:

Casper Markesteijn,
voorzitter van DordtLiterair
voorzitter nominatiejury ANV Debutantenprijs
078 - 613 08 17
06 - 55 10 84 93

ANV Debutantenprijs ANV Debutantenprijs ANV Debutantenprijs

De ANV Debutantenprijs is een literaire prijs voor debuterende auteurs van een oorspronkelijk Nederlandstalige roman of verhalenbundel.

Het bijzondere en unieke aan de prijs is dat hij zowel een vakjury- als een publieksprijs is: een vakjury nomineert uit de Nederlandse en Vlaamse prozadebuten van een kalenderjaar eerst een longlist en daarna een shortlist van drie titels die door lezers in Nederland en Vlaanderen beoordeeld worden. Die oordelen bepalen de uiteindelijke winnaar.

De prijs kent een rijke historie. In 1995 werd de toenmalige Dordtse Debutantenprijs (later Debutantenprijs) voor het eerst toegekend aan Anna Enquist voor haar roman Het meesterstuk. De prijs, toen 9999 gulden, was een initiatief van de literaire stichting Perspektief (nu: DordtLiterair) en de gemeente Dordrecht, die de financiën beschikbaar stelde. Na het wegvallen van de gemeente Dordrecht als ondersteuner nam financieel adviesbureau Academica in 2008 het sponsorschap op zich. Na zeven jaar besloot Academica in 2014 als sponsor te stoppen.

Eind 2014 besloot het Algemeen Nederlands Verbond zich in ieder geval voor vijf jaar als sponsor te verbinden aan deze mooie literaire prijs, die in die twintig jaar van zijn bestaan een grote naam en faam heeft verworven. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 7500,- voor de winnaar en € 750,- voor ieder van de andere twee genomineerden.

Het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), opgericht in 1895 en kreeg in 1898 in Dordrecht zijn statuten en zetel. Het 25-jarig jubileum werd in Dordrecht een week lang gevierd en tijdens zijn eeuwfeest in 1995 werd met medewerking van de gemeente Dordrecht nog een ANV-poëzieweek gehouden met Vlaamse en Nederlandse dichters. Het ANV staat voor de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. De drie belangrijkste doelstellingen van het ANV zijn de handhaving en ontplooiing van de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap, de bevordering van de culturele integratie tussen Nederland en Vlaanderen en het onderhouden van de verbindingen met de verwante taal het Afrikaans. Het ANV geeft het tijdschrift Neerlandia/Nederlands van Nu uit en kent de Visser-Neerlandia prijzen toe op cultureel en maatschappelijk gebied en voor persoonlijke verdiensten.

De organisator van de prijs is de Dordtse stichting DordtLiterair, voorheen Stichting Perspektief, die sinds jaar en dag literaire activiteiten in Dordrecht organiseert. De bevordering van de culturele integratie tussen Nederland en Vlaanderen is de stichting niet vreemd, want altijd al heeft zij veel aandacht besteed aan Vlaamse literatuur en auteurs en immer zit er in de nominatiejury van de prijs ten minste één Vlaams, liefst vrouwelijk, jurylid.Vakjury

Het unieke aan de ANV Debutantenprijs is dat zowel een vakjury als een lezersjury de uitslag bepalen. De vakjury bestaat uit literair deskundigen uit Nederland en Vlaanderen. Zij stelt uit de ingezonden debuten drie nominaties vast.

Zie verder de website www.anvdebutantenprijs.nl.

De vakjury bestaat uit:

Casper Markesteijn (voorzitter)schrijver, recensent en publicist
Anna Luytenjournaliste, filosofe, literatuur- en theaterwetenschapper
Arjan Petersrecensent en redacteur van de Volkskrant
Kees Snoekschrijver en hoogleraar Nederlandse Letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs
Fabian Stolkdocent/onderzoeker Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht

Juryberaad: op naar de longlist

Op de zonnige zolder van de Dordtse bibliotheek A tot Z werd vandaag weer hard gewerkt aan de Academica Literatuurprijs. Missie van de dag: verder werken aan de voorselectie van de literaire debuten van vorig jaar (oktober 2011 - september 2012).

Een pittige kluif voor de vakjury. De vijfkoppige formatie van literair deskundigen, bestaande uit Casper Markesteijn, Anna Luyten, Arjan Peters, Kees Snoek en Fabian Stolk, ging voor de vijfde keer in conclaaf om uit een totaal van 102 inzendingen de rest van de longlist samen te stellen.

Juryberaad

De definitieve lijst van ongeveer vijftien titels zal later deze maand bekend worden gemaakt. De volgende stap is dan het vormen van de shortlist: de drie officiële genomineerden voor de Academica Literatuurprijs 2013.

Geef u op als kernjury!
Na de voorzet van de vakjury is de lezer aan de beurt. Na het bekendmaken van de shortlist kunt u weer naar hartenlust lezen en uw stem uitbrengen. Wellicht wilt u zelfs deelnemen als kernjurylid? De kernjury is enkele jaren terug in het leven geroepen en bestaat uit 'reguliere' lezers die vóór het bekendmaken van de shortlist al aangeven alle definitief genomineerde titels te willen lezen en beoordelen.

En niet voor niets, want het oordeel van de kernjuryleden telt dubbel. Deze lezers hebben immers alle boeken gelezen en kunnen dus een evenwichtiger oordeel geven. Wilt u deelnemen als kernjurylid? Binnenkort kunt u zich via de website opgeven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de organisatie via 078 - 639 05 71 of info@dordtliterair.nl.


Agenda


19-11-2017 THEATER 450
22-11-2017 Aandacht voor Kees Buddingh'
22-11-2017 Lezing Frits van Oostrom - Nobel Streven
 

Nieuws


Lieke Kézér wint de ANV ...

Volg ons


Volg ons op Facebook  Volg ons op Twitter

Delen


Archief


15-10-2017 THEATER 450
02-07-2017 Uitreiking ANV Debutantenprijs 2017
02-07-2017 2 juli: Arrangement Dordrechts Museum
07-05-2017 Essayist Bas Heijne in Dordrecht
10-04-2017 Shortlist ANV Debutantenprijs 2017
31-03-2017 Longlist ANV Debutantenprijs 2017
26-03-2017 Tom Lanoye in Dordrechts Museum tijdens Boekenweek
12-03-2017 THEATER 450
19-02-2017 THEATER 450
05-02-2017 Nelleke Noordervliet in Dordrechts Museum
05-02-2017 Nelleke Noordervliet in het Dordrechts Museum
15-01-2017 THEATER 450
08-01-2017 Lize Spit met Het smelt
18-12-2016 THEATER 450
24-11-2016 Dordtse dag van de poëzie
20-11-2016 THEATER 450
15-11-2016 Turing Gedichtenwedstrijd
11-11-2016 Onbegrensd verlangen
23-10-2016 THEATER 450
25-09-2016 Wie wint de ANV Debutantenprijs 2016?
25-09-2016 Bekendmaking en uitreiking ANV Debutantenprijs 2016
25-09-2016 Mohammed Benzakour wint ANV Debutantenprijs 2016
03-07-2016 Ontmoet de genomineerden
03-07-2016 Genomineerde debutanten aan het woord
09-06-2016 POETRY INTERNATIONAL ROTTERDAM
18-05-2016 Uitnodiging voor een avond met Alex Boogers
09-05-2016 Shortlist ANV Debutantenprijs 2016
26-04-2016 Longlist ANV Debutantenprijs 2016
13-03-2016 THEATER 450
02-03-2016 START BOEKENWEEK bij boekhandel Vos & Van der Leer
14-02-2016 THEATER 450
07-02-2016 Voorstelling in het kader van de poëzieweek 2016
27-01-2016 LANDELIJKE POËZIEWEEK 2016
24-01-2016 THEATER 450
20-12-2015 THEATER 450
09-12-2015 Foto-impressie interview 09-12-2015
09-12-2015 Interview Wil Boesten en Ellen Heijmerikx
24-11-2015 Buddingh' leeft voort in de Bibliotheek
22-11-2015 THEATER 450
18-10-2015 THEATER 450
24-09-2015 Interview Wil Boesten
20-09-2015 Een middag met Levendige Literatuur!
03-09-2015 Middagtheaterprogramma over werk van C. Buddingh'
30-08-2015 Presentatie nieuwe delen in Bordeauxreeks voor poëzie en proza
25-08-2015 Literatuurcolleges en leeservaringen
10-07-2015 Literatour - Literaire ontdekkingstocht door Dordrecht
10-07-2015 Literatour verkrijgbaar bij intree|VVV Dordrecht
05-07-2015 Twintig jaar Boekenmarkt | Twintig jaar Debutantenprijs
05-07-2015 Foto's genomineerden ANV Debutantenprijs
28-05-2015 28 mei: Interview met Wim Huijser, biograaf C. Buddingh'
26-05-2015 Persbericht: Longlist ANV Debutantenprijs
20-05-2015 Dichter bij Dordt - Biografie van C. Buddingh'
26-04-2015 Dordtse Dag van de Poëzie
22-03-2015 THEATER 450
08-03-2015 Start Boekenweek 2015
08-03-2015 Uitslag Turing Gedichtenwedstrijd
01-03-2015 Biografie van W.F. Hermans in Merz
15-02-2015 THEATER 450
31-01-2015 Theatervoorstelling ter ere van Poëzieweek 2015
06-01-2015 Literaire debutantenprijs gaat door
29-11-2014 Nederland Leest Slotfeest
26-11-2014 DE STAD
23-11-2014 THEATER 450
18-11-2014 Einde Academica Literatuurprijs?
26-10-2014 THEATER 450
24-10-2014 Open podium Tandpasta
14-10-2014 Literatuurcolleges 2014-2015
06-10-2014 6e Turing Gedichtenwedstrijd
01-10-2014 Lezerskrant Academica Literatuurprijs 2014
18-09-2014 Bekendmaking van de winnaar
18-09-2014 Hannah van Wieringen winnares Academica Literatuurprijs 2014
06-07-2014 Ontmoet de genomineerden 2014
06-07-2014 Dorine Hermans in Dordrechts Museum
03-06-2014 Het begraafplaatsgevoel van Marjan Berk
29-05-2014 Donald Nolet wint Schaduwprijs en Gouden Strop
13-05-2014 Literatuur en theater (5)
13-05-2014 Kunstwerk Blauwbilgorgel in bruikleen aan bibliotheek
13-05-2014 Shortlist De Gouden Strop bekend
10-05-2014 Literatuur en theater (4)
06-05-2014 Academica Literatuurprijs 2014: genomineerden
06-05-2014 Academica Literatuurprijs 2014: boeken en auteurs
24-04-2014 Joost de Vries wint Gouden Boekenuil 2014
23-04-2014 Winnaars Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2014 bekend
16-04-2014 Shortlist Storytel Luisterboek Award bekend
15-04-2014 LONGLIST ACADEMICA LITERATUURPRIJS 2014 BEKEND!
13-04-2014 Havendichters - de Dordtse Dag van de Poëzie
12-04-2014 Eindpresentatie Marieke van Leeuwen
06-04-2014 Indiase Raga's en Poëzie
05-04-2014 Hemelse Chaos
30-03-2014 Erik Menkveld plotseling overleden
23-03-2014 THEATER 450
18-03-2014 Literatuur en theater (3)
15-03-2014 Literatuur en theater (2)
15-03-2014 Literatuur in het theater
09-03-2014 Start Boekenweek met Lieve Joris en Joost Conijn
08-03-2014 Boekenweek 2014: 8-16 maart
16-02-2014 THEATER 450
13-02-2014 Kees Klok: Mijn koffers gepakt
31-01-2014 Opnieuw Gedichtendag
19-01-2014 THEATER 450
21-12-2013 Literatuur en theater (1)
26-11-2013 Schrijfwedstrijd 'Koningsdrama'
24-11-2013 JOOST ZWAGERMAN IN DORDRECHTS MUSEUM
17-11-2013 Klaagliedjes | Muziektheater
01-11-2013 Nederland Leest
31-10-2013 Vóór 15 november: Turing gedichtenwedstrijd
27-10-2013 Nieuw boek over de Dordtse dichter Jan Eijkelboom
24-10-2013 Lezerskrant Academica Literatuurprijs 2013
20-10-2013 THEATER 450 nodigt u uit
19-10-2013 THEATER 450 nodigt u uit
19-10-2013 Voyage á Paris
09-10-2013 Nieuwe reeks Literatuurcolleges in Gorinchem
08-10-2013 Nieuwe reeks Literatuurcolleges in Ridderkerk
02-10-2013 Kinderboekenweek 2013 Klaar voor de start!
12-09-2013 18e Editie Academica Literatuurprijs
12-09-2013 Shira Keller winnaar Academica Literatuurprijs 2013
06-09-2013 Top Naeff Festival
27-07-2013 Mooiste kinderboeken 2012
07-07-2013 Ontmoet de genomineerden voor de Academica Literatuurprijs 2013
06-07-2013 Het Debutanten Boekenbal
23-06-2013 Peter Swanborn bij Rood, wit & rosé uit zijn kersverse bundel
13-06-2013 Nominaties Gouden Lijst 2013 bekend
02-06-2013 Lezing Pieter Steinz gaat niet door
25-05-2013 Laat ons juichen
01-05-2013 Schrijfwedstrijd 'Het Debuut'
28-04-2013 Hofdichters - de Dordtse Dag van de Poëzie
08-04-2013 Buddingh' Bulletin 10 - april 2013
01-04-2013 Literair talent gezocht
24-03-2013 THEATER 450 nodigt u uit
22-03-2013 PESSOA: Een voorstelling om lang van na te genieten
19-03-2013 Ambassadeurs Jaar van het Voorlezen geïnstalleerd
17-03-2013 Herman Pleij in Dordrechts Museum
09-03-2013 Genomineerden Academica Literatuurprijs 2013 zijn bekend
22-02-2013 Definitieve longlist 2013
19-02-2013 Lezing Oek de Jong
07-02-2013 Ammaniti verfilmd
02-02-2013 'Door het geweld van zijn verlangen'
31-01-2013 Jabik Veenbaas op Gedichtendag in 'Van Horen Zien'
27-01-2013 THEATER 450 nodigt u uit
27-01-2013 Uitnodiging voor de Buddingh' donateurs
27-01-2013 Buddingh' Genootschap nodigt liefhebbers uit
16-12-2012 Staalkaart van de Dordtse Poëzie
14-12-2012 PARTYPOTAMUS & CO van Jehanne Hulsman
13-12-2012 Op Koers van Kees Klok ten doop gehouden
13-12-2012 Theatervoorstelling De Ees en de Ozzel
27-11-2012 Rondom Hermans
25-11-2012 THEATER 450 nodigt u uit
23-11-2012 Première film Drechtsteden
07-11-2012 Lezing Joke en Marieke van Leeuwen
24-10-2012 Nelleke Noordervliet en Peter Buwalda in Dordrecht
21-10-2012 THEATER 450 nodigt u uit
12-10-2012 DE STAD LEZING 2012
10-10-2012 DANS LA MAISON van François Ozon in de bioscoop!
03-10-2012 Lezerskrant Academica Literatuurprijs 2012
29-09-2012 Niemands Meisje
25-09-2012 Nelleke Noordervliet schrijft Boekenweekessay 2013
20-09-2012 Literatuurcolleges leesverdieping seizoen 2012-2013
13-09-2012 17e Editie Academica Literatuurprijs
06-09-2012 Gedichtenwedstrijd 'Lichaam en Geest'
06-09-2012 Moddervogels
05-09-2012 Voorleesmarathon
05-09-2012 Video Voorleesmarathon
01-09-2012 Workshop Schrijftherapie
01-09-2012 Eerste namen Manuscripta bekend
15-08-2012 Kastjes kijken met Kees Buddingh'
01-07-2012 Ontmoet de genomineerden voor de Academica Literatuurprijs 2012
01-07-2012 De 17e Dordtse Boekenmarkt van 10.00 - 17.30 uur
01-07-2012 Spiksplinter in de Kunstkerk
01-07-2012 Foto's genomineerden tijdens interview in de Kunstkerk
19-06-2012 Claudia de Breij schrijft Lofrede op De donkere kamer van Damokles
15-06-2012 Aanbod voor een boekenpakket
08-06-2012 Literatuur Live met Peter Buwalda gaat niet door
19-05-2012 Bobby Kinghe presenteert Laat ons juichen!
06-05-2012 Foto's van de Dag van de Poëzie 2012
29-04-2012 Marieke van Leeuwen & Nick McGuire
26-04-2012 Met korting naar cabaretier Kasper van Kooten
19-04-2012 Winnaars Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs
28-03-2012 Interview DordtLiterair in Stem van Dordt 28-03-2012
20-03-2012 Robert Vuijsje in Pictura
20-03-2012 Jongeren kiezen genomineerden Prijs van de Jonge Jury 2012
18-03-2012 THEATER 450 nodigt u uit
14-03-2012 Start Boekenweek 2012
10-03-2012 Toneelversie van 'Het diner' in Schouwburg Kunstmin
26-02-2012 De Fuga
26-01-2012 Gedichtendag Dordrecht 2012: Peter Swanborn
16-01-2012 Buddingh' Bulletin 9 - januari 2012
02-01-2012 Nominaties Academica Literatuurprijs 2012
01-08-2011 Literatuurcolleges leesverdieping seizoen 2011-2012