ANV Debutantenprijs


Logo ANV Debutantenprijs

TOESPRAAK JURYVOORZITTER ANV DEBUTANTENPRIJS 2019

LEZERSJURYRAPPORT

Dordrecht, zondag 7 juli 2019

Juryvoorzitter Erica van Buuren

Lezen is één, beoordelen is iets anders. Ieder mens neemt ervaring, kennis en emotie mee, ook de vakjury. In onze overleggen was dat te merken: stapels werden heen en weer geschoven op grond van beargumenteerde betogen of significante statements.
Één criterium bleef: een goed debuut neemt risico’s of dat nu is in thema, opzet van het verhaal, taalgebruik, maar: hoe wegen we dan de grootte van het genomen risico af tegen al die andere elementen?

In de loop van de besprekingen groeien de consequenties: komt een boek op de longlist, de shortlist?
Naar het eind toe moesten er favorieten opgeofferd worden. Dat gebeurde in stevig overleg, maar vooral met de overwegingen van anderen.
Echt: de debuten waren in goede handen. Opluchting toen we eruit waren…hoe hoort u straks. De shortlist legden we aan de lezers voor.

Een kort overzicht van de lezersoordelen, voor alle zekerheid: in alfabetische volgorde.
Een opmerking werd over alle drie de boeken gemaakt: het boek vraagt inspanning

 • Om erin te komen
 • Om het uit te lezen
 • Om alle wendingen in het verhaal te volgen

En dat is nu toch precies waarom we lezen: we zijn op zoek naar die boeken die lezen de moeite waard maken, omdat de stijl ons treft, het thema ons intrigeert.
In alle oordelen zag ik de essentie van lezen verwoord: oog voor het vakmanschap, gevoel voor de inhoud.

Een Heldenleven

 • Een van de lezers zei: Ik ben weer voor het eerst een muziekstuk gaan beluisteren.
 • Een sterk debuut, dat de lezer aan het denken zet en goed past in de huidige tijdgeest, maar soms een dubbel gevoel geeft. Zoals iemand zei: een boek met een ruggengraat. Personages worden haarfijn beschreven en zorgvuldig neergezet in een decor, waar muziek en kunst de hoofdingrediënten zijn. Het boek pakt de lezers, het is een intrigerend. ... Soms knalt de beeldspraak te hard, maar ja je zit al vast aan het boek en wil je zeker verder lezen.
 • Een boek dat zich niet in een keer laat kennen: Persis Bekkering laat de lezer echte schoonheid ontdekken en laat zien dat dat iets anders is dan perfectie.
 • Veel lezers vonden het onderwerp heel interessant of juist moeilijk. Ook een lastig thema: Sommige lezers vinden de hoofdpersoon onkenbaar, maar zijn daardoor geboeid. Door het indirecte perspectief heeft Bekkering Igors ongrijpbaarheid willen benadrukken.
 • Tot slot: Filmisch beschreven in een vasthoudende stijlvorm. Een toppertje!, schrijft een van de lezers.

Moeders van anderen

 • Het perspectief van de twee zussen werd door veel lezers gewaardeerd.
 • Over de stijl zegt één van de lezers: prachtig, geestig en aangrijpend en een fijne, treffende stijl - scherp met compassie.
 • Soms heeft het boek last van de concurrentie. Een van de lezers formuleert het zo: boeiend boek, verdient een hoge waardering, helaas zijn er ook nog de twee andere boeken die ik moet beoordelen.
 • Over de personages zegt men: zij weet haar personages goed te typeren en daar kan je haar als lezer dankbaar voor zijn.
 • Vooral ook omdat de lezer zo de kans krijgt om mee te gaan: ... de beschreven thuissituatie en de beperkte belevingswereld worden beangstigend goed onder woorden gebracht.
 • Voor een enkele lezer te beklemmend: Het ritme van de trieste alledaagsheid was zo dwingend dat ik zelden ontsnapte in een andersoortige beleving.
 • Maar juist ook de andere kant wordt door de lezers benoemd: Prachtige beschrijving van het verschil tussen de twee zussen, waarvan de jongste minder beschadigd is doordat de oudste haar beschermt.
 • Tot slot: De titel dekt de lading van het verhaal volledig en bovendien is Van Doornik erin geslaagd het verhaal te doorspekken met humor. Niet voor niets is de Mondriaanachtige cover zo kleurrijk.

De Avond is ongemak

 • Een schurend, duister verhaal, prachtig geschreven, consequent verschrikkelijk, nooit hoopvol, wel soms humoristisch.
 • Het ongemak zit overal, ook in het lezersoordeel: een meesterlijke roman...
 • Een boek dat de lezer vanaf het begin pakt. Maar soms gaat die vasthoudendheid de lezers kwellen: ... en dat ik het kind, dat zogenaamd altijd haar jas aanhoudt helemaal zat ben, schrijft een van de lezers.
 • Daar staat echter een ander oordeel tegenover: ... maar ik las het in een adem uit.
 • Door haar hilarische, creatieve manier van schrijven zie je de taferelen voor je. Dat laatste stoot sommige lezers juist af: ... heel goed beschreven, maar een vies boek.
 • Dat herkent een andere lezer wel, maar hem boeit dat juist. Hij typeert het boek als een boek dat je onder je huid kruipt. Dit boek gaat verder als andere gestopt zouden zijn.
 • Tot slot: een boeiend boek over een wereld die ik niet ken, maar die me door dit boek wel intrigeert.

Bovenstaande was een greep uit de vele lezersinzendingen, met vaak uitgebreide motivaties voor de toekenning van hun punten aan het debuut.

Om tot een prijstoekenning te komen zijn er de keiharde cijfers, maar ieder bepaalt zijn eigen leesplezier, met dank aan de auteurs die steeds maar weer debuteren en ons lezers zo van nieuwe ervaringen voorzien!

Erica van Buuren
7 juli 2019Twee winnaars ANV Debutantenprijs 2019

Loge ANV Debutantenprijs

Dordrecht, zondag 7 juli 2019

Mirthe van Doornik en Marieke Lucas Rijneveld in de prijzen

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Dordrechts Museum is de ANV Debutantenprijs voor de 24ste keer uitgereikt. Dit jaar is het voor het eerst dat er twee winnaars zijn.

De Lezersjury heeft Mirthe van Doornik met haar boek Moeders van anderen (Uitgeverij Prometheus) als winnaar gekozen.
De Vakjury koos Marieke Lucas Rijneveld met haar boek De avond is ongemak (Uitgeverij Atlas Contact) tot winnaar.

Naast deze twee was Persis Bekkering met Een heldenleven (Uitgeverij Prometheus) de derde genomineerde.

Een vakjury bestaande uit Jelle van Riet, Mirjam Piters, Kees Snoek en Arjan Peters met Erica van Buuren als voorzitter stelde uit een totaal van 80 ingezonden fictiedebuten, die in 2018 zijn verschenen, de shortlist van de drie nominaties voor de lezersjury samen.

Zowel de vakjury als de lezers lieten zich bekoren door De avond is ongemak. De indringende beschrijving van de gruwelijkheden die volgden op het overlijden van Matthies maakte dat dit boek als winnaar van de Vakjury uit de besprekingen kwam.
De Lezersjury was iets meer gecharmeerd van Moeders van anderen. Een vlot geschreven verhaal waarin Mirthe met een zekere luchtigheid toch wel zware thema’s durft aan te pakken. De lezer wordt meegesleept in de gemoedstoestand van de personen van dit ontspoorde gezin.
Heldenleven van Persis Bekkering werd door veel lezers, vooral door muziekliefhebbers, zeer gewaardeerd, maar had net iets te weinig stemmen. Alle drie de schrijvers zijn eigenlijk winnaars, want ze hebben een fantastisch debuut geschreven.

De bijeenkomst in het museum werd gepresenteerd door Jelle van Riet. Het waren drie prachtige interviews met de genomineerden. De winnares van vorig jaar Rinske Hillen (haar debuut was: Houtrot) maakte de winnaars bekend. De voorzitter van het ANV, de heer Wim van Gelder, reikte de prijzen uit.

De organisatie van de ANV Debutantenprijs was in handen van DordtLiterair. Het Algemeen Nederlands Verbond is de sponsor en de gemeente Dordrecht heeft ook een bijdrage geleverd.

Foto uitreiking ANV Debutantenprijs Foto uitreiking ANV Debutantenprijs Foto uitreiking ANV Debutantenprijs Foto uitreiking ANV Debutantenprijs Foto uitreiking ANV Debutantenprijs Foto uitreiking ANV Debutantenprijs Foto uitreiking ANV Debutantenprijs Foto uitreiking ANV Debutantenprijs Foto uitreiking ANV Debutantenprijs Foto uitreiking ANV DebutantenprijsDe drie debutanten

Marieke Lucas Rijneveen

De avond is ongemak, Marieke Lucas Rijneveld


Foto: Jouk Oosterhof

Marieke Lucas Rijneveld laat de lezer aan den lijve ondervinden hoe ontwrichtend het overlijden van een familielid kan zijn. In loepzuivere, gedetailleerde zinnetjes weet Rijneveld de beklemmende, ijzige sfeer in huis te vatten. Langzaamaan vervreemdt de dwangmatige Jas van haar omgeving, ondanks haar ontroerende pogingen om alles vast te houden. Ze lijkt niet bestand tegen het almaar groter wordende gevoel van gemis en ze is niet bij machte om zich ook voor het geluk van haar ouders verantwoordelijk te blijven voelen. In een geheel eigen, fijnbesnaarde, poëtische taal geeft Rijneveld Jas' pure en onbedorven observaties weer. Vanaf het eerste hoofdstuk grijpt zij je bij je kladden in deze strak gecomponeerde roman en dompelt ze je onder in de leefwereld van deze tiener die worstelt met zichzelf, haar ouders, het geloof, seksualiteit en de scheiding tussen fantasie en werkelijkheid. Nederland is met Mariekke Lucas Rijneveld een schrijfster van formaat rijker.

Persis Bekkering

Een heldenleven, Persis Bekkering


Foto: Sacha de Boer

De roman Een heldenleven van Persis Bekkering is een tweeluik, waarin we via de violist Adrian en de kunstenares Kiriko een beeld krijgen van Igor, een moderne held die de perfectie belichaamt: virtuoos violist, beroemd straatfotograaf, voortreffelijk kok en bohemien. Alles gaat deze levenskunstenaar vlot af. Adrian confronteert Igor met het gebrek aan echt gevoel in zijn spel en zijn leven en wil hem dat bijbrengen. Door Igors overheersende persoonlijkheid faalt hij hierin, maar gelouterd door de ervaring ontdekt hij zijn eigen menselijkheid. Kiriko, een monomane kunstenares die wil ontsnappen aan de gemeenplaats, was zeven jaar eerder de geliefde van Igor, 'de man zonder eigenschappen', die als een spook haar leven was binnengedrongen. Hun verhouding strandde op haar gebrek aan overgave tegenover Igors tomeloze ambitie. Deze magistrale roman, vol verrassende wendingen en prikkelende metaforen, gaat in laatste instantie over het streven naar echtheid, rafels en al, in een gladde neoliberale wereld waar alleen populair succes telt.

Myrthe van Doornik

Moeders van anderen, Mirthe van Doornik


Foto: Martijn Gijsbertsen

Op de roman Moeders van anderen hoort een waarschuwingsstickertje: 'Opgelet! Na het lezen zul je nog lang aan de zusjes Nico en Kine blijven denken'. Schuldige is Mirthe van Doornik die hierin twee hartveroverende personages van vlees en bloed opvoert, elk met een eigen taal en binnenwereld, en 285 bladzijden lang in hun hoofd en onder hun huid zit. Zo ga je natuurlijk vanzelf van de meisjes houden en loop je algauw na school met ze mee naar huis waar ze altijd eerst 'de schade opmeten': welke van hun vele moeders treffen ze dit keer aan? De promille alcohol in haar bloed is allesbepalend. Gelukkig komen de zusjes thuis bij elkaar, in hun verzonnen en veel veiliger wereldje, maar doordat ze anders gewapend zijn voor het leven, vervreemden ze uiteindelijk ook van elkaar. Indroevig, maar Van Doornik geeft met haar frisse taal, dartelende zinnen en hartige humor de wind vrij spel door haar verhaal heen.Shortlist ANV Debutantenprijs 2019

Foto shortlist 2019

De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs heeft de volgende drie boeken geselecteerd voor de shortlist:

Een heldenlevenPersis Bekkering (Prometheus)
Moeders van anderenMirthe van Doornik (Prometheus)
De avond is ongemakMarieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)

De nominatiejury bestond uit:

 • Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, schrijfster en interviewster/presentatrice, jurylid ECI Literatuurprijs
 • Kees Snoek, schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs
 • Miriam Piters, docente Nederlands Montessori lyceum, recensent voor Tzum
 • Arjan Peters, recensent en redacteur van de Volkskrant
 • Erica van Buuren, docente Nederlands, voorzitter vakjury

De vele lezersjuryleden die zich hebben aangemeld gaan vanaf nu de drie boeken lezen en beoordelen. Op zondagmiddag 7 juli wordt in het Dordrechts Museum de winnaar van de ANV Debutantenprijs bekendgemaakt.

Voor meer informatie:

www.anvdebutantenprijs.nl | burre006@planet.nl | 06 - 51 45 84 50Longlist ANV Debutantenprijs 2019

Persbericht Longlist ANV Debutantenprijs 2019

Foto boeken longlist 2019

De stichting Dordt Literair organiseert voor de vierentwintigste keer de verkiezing van het beste oorspronkelijke Nederlandstalige fictiedebuut.

De sponsor van deze prijs is dit jaar weer het ANV, dat ook het blad Neerlandia/Nederlands van nu uitgeeft en de Visser-Neerlandia prijzen toekent.

De jury heeft de volgende twaalf boeken op de Longlist geplaatst:

TITELAUTEURUITGEVERIJISBN
Diepe aardeMaria VlaarArbeiderspers9789029515320
KleihuidHerien WensinkArbeiderspers9789029510400
De avond is ongemakMarieke Lucas RijneveldAtlas Contact9789025444112
De schaduw van CaesarJelle DehaenHoutekiet9789089246936
Mijn vader is een vliegtuigAntoinette BeumerLebowski9789048837519
Bloed is dikker dan waterTimo BruijnsLebowski9789048826407
Het wolfgetalLaura van der HaarPodium9789057598913
Wij,het schuimCaro Van ThuynePodium9789057599330
Een heldenlevenPersis BekkeringPrometheus9789044631500
Moeders van anderenMirthe van DoornikPrometheus9789044631715
SkydancerLotte KokPrometheus9789044632071
Andere KamersBram de RidderPrometheus9789044634266

Uit deze lijst wordt de Shortlist van drie titels gekozen. Deze wordt eind maart bekend gemaakt.

De jury kiest uit deze lijst de winnaar van de juryprijs, daarnaast kiezen lezers in Vlaanderen en Nederland de winnaar van de publieksprijs.

Op zondag 7 juli worden de prijzen uitgereikt in het auditorium van het Dordrechts museum.

Voor uitgebreide informatie over de ANV Debutantenprijs zie: www.anvdebutantenprijs.nlDe nominatiejury

De nominatiejury bestaat uit:

Eric van BuurenErica van Buuren
(voorzitter)
Docente Nederlands
Jelle van RietJelle Van RietLiterair journaliste voor De Standaard, schrijfster, interviewster/presentatrice, jurylid Bookspot Literatuurprijs
Kees SnoekKees SnoekSchrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs
Miriam PitersMiriam PitersDocente Nederlands Montessori Lyceum Rotterdam, recensente voor Tzum
Arjen PetersArjan PetersRecensent en redacteur van de Volkskrant


Ingezonden debuten ANV Debutantenprijs 2019

Het betreft hier boeken verschenen tussen 1 januari 2018 en 31 december 2018.

TITELAUTEURUITGEVERIJISBN
Het zijn de geheimenThomas SifferAngèle9789022334973
De ideale WalterLuc HaekensAngèle9789022335192
Na de regenEWva de GrooteAngèle9789022334911
De verkeerde vriendGert-Jan van den BemdAngèle9789022334966
LamHannelore BedertAngèle9789022335581
De flirtcursusLaura de KoningAmbo/Anthos9789026340796
Een soort gelukPeter AbelsenAmbo/Anthos9789026331909
De RusluieNicole HarmsenAmbo/Anthos9789026336096
De laatste verhalenweefsterMarita CoppesAmbo/Anthos9789026341359
Het land houdt van stilteFieke GosselaarAmbo/Anthos9789026342424
KleihuidHerien WensinkArbeiderspers9789029510400
Concept MAafke RomeijnArbeiderspers9789029510059
Goed gereiWido SmeetsArbeiderspers9789029505260
Diepe aardeMaria VlaarArbeiderspers9789029515320
Alles rustigNick KlaessensArbeiderspers9789029524131
De anatomie van het gelukJulius ReyndersArbeiderspers9789029514477
DembrandtMarc van der HolstAtlas Contact9789025452063
De avond is ongemakMarieke Lucas RijneveldAtlas Contact9789025444112
De MoedermoordenaarPeter van VlerkenAzulPress9789492401205
Soms is de liefde ditDaan BorrelBezige Bij9789403105802
NovaDaniël SamkaldenBezige Bij9789403122809
Een ontgiftingWillem OtterspeerBezige Bij9789023497905
VogelvrijKasper van BeekCargo9789403107202
Slapende tijgersAstrid PanisCossee9789059367760
Het houten bestekTessa IJzermansDe Geus9789044539967
De dag die nooit komtOliver RepsDe Harmonie9789463360388
NarcissusSol BouzamourHollands Diep9789048844364
Volle bloeiHetty KleinloogMarmer9789460683985
KlaproosAnne-Fleur van der HeidenNwA'dam9789046822883
SchertsfiguurJoost PollmannIn de Knipscheer9789062659982
De vloeivelden inAly FreijeIn de Knipscheer 9789062659821
Jongen met rood vestHein van der HoevenIn de Knipscheer9789062659838
Jonge godenKris HeywaertLannoo9789401451055
OndineJennifer VrielinckLannoo9789401451000
Twee LuitenantenStefano KeizersLebowski9789048846467
MidagzwemmersJocelyn VreugdenhilLuitingh-Sijthoff9789024581153
QuarantaineErik BettenLuitingh-Sijthoff9789024580804
ErfenisApotheker en van DisselLuitingh-Sijthoff9789024578344
Een sky full of gedoofde lichtjesRemco de RidderLuitingh-Sijthoff9789024579891
Kleine HellenAnne Moon DiskoOevers9789492068132
Het wolfgetalLaura van der HaarPodium9789057598913
Hotel AlfabetKlaas ten HoltPodium9789057598685
Wij,het schuimCaro Van ThuynePodium9789057599330
Niet dat het iets uitmaaktBert MoermanPolis9789463103428
VerdwaaltijdKathy MathysPolis9789463101448
Andere KamersBram de RidderPrometheus9789044634266
SkydncerLotte KokPrometheus9789044632071
Verdwaald Wiljan van den AkkerPrometheus9789044637533
ElitepauperFreek van KraaikampPrometheus9789044635942
Een heldenlevenPersis BekkeringPrometheus9789044631500
Onder het ijsEllen de BruinPrometheus9789044634457
Moeders van anderenMirthe van DoornikPrometheus9789044631715
Om aan te rakenHarm Hendrik KuijperQuerido9789021414065
AnnoAdriaan KuijperThomas Rap9789400407350
DubioKarin de RoosUitgeverijQ9789021409061
Eerste reserveRijan van LeestUitgeverijZL79789082841602
Ook bomen slapenAnnemarie PeetersVrijdag9789460016530
KongokorsetHerlinde LeyssensVrijdag9789460016462
De FragmentenMaarten GoedhalsVrijdag9789460016974


Ingezonden debuten voor ANV Debutantenprijs 2018

Logo ANV Debutantenprijs Voor editie 2018 hebben de uitgeverijen hun fictiedebuten,
uitgegeven van 1 januari t/m 31 december 2017, ingestuurd ter beoordeling door de nominatiejury. Kernjuryleden bepalen wie de winnaar wordt van de ANV DEBUTANTENPRIJS 2018 ! Een unieke prijs in literair Nederland en Vlaanderen.
Heeft u zich opgegeven als kernjurylid dan leest u alle drie de boeken van de shortlist en stuurt uw beoordeling in voor 25 juni.
Een beoordelingsformulier krijgt u t.z.t. toegestuurd en zal ook op deze site www.anvdebutantenprijs.nl te vinden zijn.

De uitreiking van de ANV Debutantenprijs vindt plaats op zondagmiddag (tijdens de Dordtse Boekenmarkt op 1 juli (16.30u) en is gratis toegankelijk.

Meld u aan als kernjurylid

LEES EN BEOORDEEL

BEPAAL ALS KERNJURYLID MEE WIE WINNAAR WORDT VAN DE ANV DEBUTANTENPRIJS 2018 !

Een unieke prijs in literair Nederland en Vlaanderen. De prijs voor een debuut dat door een voorselectie van deskundigen is gekomen en waarvan u als kernjurylid de winnaar kiest.

De nominatiejury kiest uit de Longlist drie titels voor de Shortlist, die begin maart gepubliceerd zal worden.
Aanmelden als kernjurylid vóór bekendmaking van de Longlist kan op info@dordtliterair.nl of via het contactformulier op www.anvdebutantenprijs.nl

Voorlopige Longlist 2017

Voorlopige LONGLIST ANV DEBUTANTENPRIJS 2018

 • Elly Biesters, Ongemakkelijke mensen - Uitg. Lebowski
 • Femke Brockhus, Laat het stil zijn - Uitg.Koppernik
 • Joost van Driel, In het museum - Uitg. Vrijdag
 • Maarten van der Graaff, Wormen en engelen - Uitg. Atlas Contact
 • Rinske Hillen, Houtrot, - Uitg. Querido
 • John Alexander Janssen, Een verhaal uit de zonnestad - Uitg. De Arbeiderspers
 • Patricia Jozef, Glorie - Uitg. De Geus
 • Pieter Kranenborg, Astronaut - Uitg. Van Oorschot
 • Lieke Marsman, Het tegenovergestelde van een mens - Uitg. Atlas Contact
 • Lenny Peeters, Dochter (Prometheus)
 • Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken - Uitg. De Bezige Bij
 • Sien Volders, Noord (Hollands Diep)


Lieke Kézér wint de ANV Debutantenprijs 2017

Dordrecht, 2 juli

ANV Debutantenprijs

Lieke Kezer int ANV Debutantenprijs Lieke Kézér heeft met haar boek De afwezigen (De Arbeiderspers) de ANV Debutantenprijs 2017 gewonnen.

Zij ontving in het auditorium van het Dordrechts Museum de bijbehorende cheque van € 7.500,- uit handen van Nelly Maes, voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond, hoofdsponsor van de ANV Debutantenprijs.

Lezers uit Nederland en Vlaanderen verkozen met gemotiveerde oordelen De afwezigen boven de andere twee genomineerde boeken Biefstuk van Judith Eykelenboom (Prometheus) en Het smelt (Das Mag) van Lize Spit. Deze twee auteurs kregen beiden een cheque van € 750,-.

De drie genomineerde boeken werden door een vakjury uit het totale fictieaanbod van 2016 op de shortlist gezet, waarna honderden lezers met een gemotiveerd oordeel de uiteindelijke winnaar kozen.

Elisabeth Gezels presenteerde de uitreiking en Abdelkader Benali deed de interviews met de genomineerde auteurs.

Lieke Kezer wint de ANV literatuurprijs Judith Eijkelenboom Interview Caper Markesteijn FelicitatiesMohammed Benzakour wint ANV Debutantenprijs 2016

ANV Debutantenprijs

Dordrecht, 25 september

Uitreiking ANV Debutantenprijs Mohammed Benzakour wint de ANV Debutantenprijs 2016

 • Humoristisch, filosofisch, esoterisch, mooi taalgebruik
 • De gesprekken met de ezel zijn fantasierijk en geven het boek diepgang

Een paar opmerkingen die lezers plaatsten op hun waarderingsformulier over De koning komt van Mohammed Benzakour.
Een lid van de nominatiejury van de ANV Debutantenprijs schreef onder andere over het boek: 'De koning komt is een wonderlijk debuut dat zowel satire als sprookje, reisverslag als natuurdocumentaire, farce als filosofische dissertatie is.'

Mohammed Benzakour heeft met zijn boek De koning komt (uitg. De Geus) de ANV Debutantenprijs 2016 gewonnen. Honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen, die op papier of via www.anvdebutantenprijs.nl een waardering gaven, verkozen zijn debuut boven de twee andere door de vakjury genomineerde titels Een kleine moeite (uitg. De Geus) van Hugo Blom en Muidhond (uitg. Podium) van Inge Schilperoord.

Benzakour ontving de bijbehorende prijs van € 7500,- uit handen van Nelly Maes, voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond. De andere twee genomineerden ontvingen een cheque van € 750,-

Het Algemeen-Nederlands Verbond, opgericht in 1895, is vanaf 2015 de nieuwe hoofdsponsor van de Debutantenprijs, die dit jaar voor de 21e keer werd uitgereikt. Het ANV stelt zich als doel het behoud en de ontplooiing van de Nederlandse taal en cultuur, en de bevordering van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Het verbond is ook verantwoordelijk voor de Visser-Neerlandia prijzen op cultureel gebied.

De gemeente Dordrecht is ondersteuner van de prijs.

Abdelkader Benali en Oscar Kocken presenteerden de feestelijke middag in de Wilhelminakerk op de hun bekende sprankelende en vakkundige wijze. Met de drie genomineerden voerden zij na de pauze een tafelgesprek over debuteren, thematiek, succes en bekroningen.

Over de winnaar:
Mohammed Benzakour studeerde sociologie en bestuurskunde. Hij is publicist en columnist en ontving voor zijn non-fictieboek Yemma, het boek over zijn moeder, in 2014 de E. du Perronprijs. Hij woont in Zwijndrecht.

Eerdere winnaars van de ANV Debutantenprijs waren o.a. Anna Enquist, Jessica Durlacher, Erwin Mortier, Gerbrand Bakker, Marieke van der Pol, Ellen Heijmerikx, Peter Buwalda, Erik Menkveld, Shira Keller en in 2015 Jaap Robben met Birk.

Over de prijs
De ANV Debutantenprijs is de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland. Een vakjury nomineert uit alle oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuten uit het voorgaande kalenderjaar eerst een longlist en vervolgens een shortlist van drie titels. Daarna zijn de lezers verantwoordelijk voor de uitslag. Zij sturen een gemotiveerd oordeel in over de drie boeken.

Dit jaar bestond de vakjury uit Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice, jurylid ECI literatuurprijs; Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs; Arjan Peters, literair redacteur van de Volkskrant, Fabian Stolk, docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en voorzitter Casper Markesteijn, publicist, schrijver en voorzitter van DordtLiterair.

           

Foto's: Theun Okkerse

Verslag van de prijsuireiking

Bron: RTV Dordrecht

Interview Mohammed Benzakour

Bron: RTV DordrechtJaap Robben winnaar van de ANV Debutantenprijs 2015

Vooraf samen ANV Debutantenprijs Dordrecht, 20 september

 • 'Huiveringwekkende symbiose tussen moeder en zoon na verdrinking van vader. Knap gecomponeerde pageturner over aantrekken en afstoten, bekrompen opgroeien en psychologisch vervallen op een bijna onbewoond eiland.'
 • 'Het verhaal dreunt nog door in mijn hoofd.'
 • 'Geweldig boek! Heb het ook al twee keer cadeau gegeven. Toppertje.'

Jaap Robben winnaar ANV Debutantenprijs 2015 Zomaar enkele willekeurige quotes uit de toelichtingen die de vele honderden lezers gaven over Birk van Jaap Robben.

Jaap Robben heeft vanmiddag met zijn boek Birk (uitg. De Geus) de ANV Debutantenprijs 2015 gewonnen. Honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen, die via www.anvdebutantenprijs.nl een waardering gaven, verkozen zijn debuut boven de andere twee door de vakjury genomineerde titels We zullen niet te pletter slaan (uitg. Prometheus) van Nina Polak en De consequenties (uitg. Atlas Contact) van Niña Weijers.
De prijs van € 7500,- werd door de voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond, Nelly Maes, uitgereikt in het unieke Energiehuis te Dordrecht. De andere twee genomineerden ontvingen een cheque van € 750,-

Het Algemeen-Nederlands Verbond, opgericht in 1895, is vanaf 2015 de nieuwe hoofdsponsor van de Debutantenprijs, die dit jaar voor de 20e keer werd uitgereikt. Het ANV stelt zich als doel het behoud en ontplooiing van de Nederlandse taal en cultuur, en de bevordering van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Het verbond is ook verantwoordelijk voor de Visser-Neerlandia prijzen op cultureel gebied.

Abdelkader Benali en Oscar Kocken presenteerden de feestelijke middag in het Energiehuis op sprankelende, originele en vakkundige wijze. Met de drie genomineerden voerden zij na de pauze een tafelgesprek over debuteren, thematiek, succes en bekroningen.

Over het winnende debuut schreef één van de juryleden uit de nominatiejury: 'Jaap Robben vertelt dit verhaal in een sobere lucide stijl waarachter de spanning ten top stijgt.'

Over de winnaar:
Jaap Robben (Oosterhout, 1984) schrijft sinds 2000 gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen. Hij publiceerde vier dichtbundels, waarvan Zullen we een bos beginnen? In 2008 op de shortlist voor de Gouden Uil voor jeugdliteratuur stond. In april 2014 verscheen zijn debuutroman Birk die zeer lovend werd ontvangen. Het boek ontving al de Boekhandelsprijs en de Dioraphte Literatour Publieksprijs.

Eerdere winnaars van de ANV Debutantenprijs
Voorgaande winnaars waren o.a. Anna Enquist, Jessica Durlacher, Erwin Mortier, Lucette ter Borg, Gerbrand Bakker, Marieke van der Pol, Ellen Heijmerikx, Peter Buwalda, Erik Menkveld, Shira Keller, Hannah van Wieringen.

Over de prijs
De ANV Debutantenprijs is de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland. Een vakjury nomineert uit alle oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuten eerst een longlist van ongeveer tien titels en daarna een shortlist van drie. Daarna zijn de lezers verantwoordelijk voor de uitslag. Zij sturen een gemotiveerd oordeel in over de drie boeken. Dit jaar bestond de vakjury uit Kathy Mathys van de Standaard der Letteren, Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne, Arjan Peters, redacteur van de Volkskrant, Fabian Stolk, docent Universiteit Utrecht en voorzitter Casper Markesteijn, publicist en voorzitter DordtLiterair

Meer informatie
Voor meer informatie over de ANV Debutantenprijs of een interview met de auteurs kunt u contact opnemen met de voorzitter van DordtLiterair en de nominatiejury, Casper Markesteijn (078 - 613 08 17 of 06 - 55 10 84 93; per e-mail caspermarkesteijn@gmail.com)

Zie ook: www.anvdebutantenprijs.nl

Jap Robben signeertWat is de ANV Debutantenprijs?

De vakjury bestaat uit literair deskundigen uit Nederland en Vlaanderen. Zij stelt uit de ingezonden debuten drie nominaties vast.

Vakjury ANV Debutantenprijs

Op de foto ziet u v.l.n.r.: Casper Markesteijn, Kees Snoek, Kathy Mathijs, Fabian Stolk en Arjan Peters.De vakjury

Sinds 1995 wordt jaarlijks de debutantenprijs uitgereikt. Dit is een literaire prijs voor het beste Nederlandstalige fictiedebuut (roman of verhalen) voor volwassenen. Op dit moment is deze prijs bekend onder de naam ANV Debutantenprijs.Vakjury

Het unieke aan de ANV Debutantenprijs is dat zowel een vakjury als een lezersjury de uitslag bepalen. De vakjury bestaat uit literair deskundigen uit Nederland en Vlaanderen. Zij stelt uit de ingezonden debuten drie nominaties vast.

Zie verder de website www.anvdebutantenprijs.nl.

De vakjury bestaat uit:

Casper Markesteijn (voorzitter)schrijver, recensent en publicist
Anna Luytenjournaliste, filosofe, literatuur- en theaterwetenschapper
Arjan Petersrecensent en redacteur van de Volkskrant
Kees Snoekschrijver en hoogleraar Nederlandse Letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs
Fabian Stolkdocent/onderzoeker Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht

Juryberaad: op naar de longlist

Op de zonnige zolder van de Dordtse bibliotheek A tot Z werd vandaag weer hard gewerkt aan de Academica Literatuurprijs. Missie van de dag: verder werken aan de voorselectie van de literaire debuten van vorig jaar (oktober 2011 - september 2012).

Een pittige kluif voor de vakjury. De vijfkoppige formatie van literair deskundigen, bestaande uit Casper Markesteijn, Anna Luyten, Arjan Peters, Kees Snoek en Fabian Stolk, ging voor de vijfde keer in conclaaf om uit een totaal van 102 inzendingen de rest van de longlist samen te stellen.

Juryberaad

De definitieve lijst van ongeveer vijftien titels zal later deze maand bekend worden gemaakt. De volgende stap is dan het vormen van de shortlist: de drie officiële genomineerden voor de Academica Literatuurprijs 2013.

Geef u op als kernjury!
Na de voorzet van de vakjury is de lezer aan de beurt. Na het bekendmaken van de shortlist kunt u weer naar hartenlust lezen en uw stem uitbrengen. Wellicht wilt u zelfs deelnemen als kernjurylid? De kernjury is enkele jaren terug in het leven geroepen en bestaat uit 'reguliere' lezers die vóór het bekendmaken van de shortlist al aangeven alle definitief genomineerde titels te willen lezen en beoordelen.

En niet voor niets, want het oordeel van de kernjuryleden telt dubbel. Deze lezers hebben immers alle boeken gelezen en kunnen dus een evenwichtiger oordeel geven. Wilt u deelnemen als kernjurylid? Binnenkort kunt u zich via de website opgeven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de organisatie via 078 - 639 05 71 of info@dordtliterair.nl.


Nieuws


Agenda


  

Volg ons


Volg ons op Facebook  Volg ons op Twitter

Delen


Archief


19-01-2020 THEATER 450
13-10-2019 THEATER 450
29-09-2019 THEATER 450
07-07-2019 Wie wint de ANV Debutantenprijs 2019
11-04-2019 Adriaan van Dis vertelt
07-04-2019 Poëziemiddag in het Onderwijsmuseum
24-03-2019 Boekenweek in het Dordrechts Museum
24-02-2019 THEATER 450
16-12-2018 THEATER 450
25-11-2018 THEATER 450
24-11-2018 Buddingh' Poets
02-11-2018 SCHRIJF EEN GEDICHT VOOR BUDDING(H') POETS
28-10-2018 THEATER 450
30-09-2018 Het Pindakaasmysterie
07-08-2018 Taart met... Kees Buddingh'
01-07-2018 ANV Debutantenprijs 2018
01-07-2018 RINSKE HILLEN wint de ANV Debutantenprijs 2018
30-06-2018 Vooravond Dordtse Boekenmarkt
30-06-2018 Verslag lezing 30 juni 2018
02-06-2018 Expositie 'van Bijbel tot Taal'
23-05-2018 Onthulling nieuw ANWB informatiebord
25-03-2018 THEATER 450
18-03-2018 Rondleiding in museum
27-02-2018 Persbericht ANV Debutantenprijs 2018
25-02-2018 THEATER 450
22-02-2018 Presentatie nieuwe bundel Buddingh'
01-02-2018 Ingezonden debuten voor ANV Debutantenprijs 2018
21-01-2018 THEATER 450
17-12-2017 THEATER 450
22-11-2017 Lezing Frits van Oostrom - Nobel Streven
22-11-2017 Aandacht voor Kees Buddingh'
19-11-2017 THEATER 450
15-10-2017 THEATER 450
02-07-2017 Uitreiking ANV Debutantenprijs 2017
02-07-2017 2 juli: Arrangement Dordrechts Museum
02-07-2017 Lieke Kézér wint de ANV Debutantenprijs 2017
07-05-2017 Essayist Bas Heijne in Dordrecht
10-04-2017 Shortlist ANV Debutantenprijs 2017
31-03-2017 Longlist ANV Debutantenprijs 2017
26-03-2017 Tom Lanoye in Dordrechts Museum tijdens Boekenweek
12-03-2017 THEATER 450
19-02-2017 THEATER 450
05-02-2017 Nelleke Noordervliet in Dordrechts Museum
05-02-2017 Nelleke Noordervliet in het Dordrechts Museum
15-01-2017 THEATER 450
08-01-2017 Lize Spit met Het smelt
18-12-2016 THEATER 450
24-11-2016 Dordtse dag van de poëzie
20-11-2016 THEATER 450
15-11-2016 Turing Gedichtenwedstrijd
11-11-2016 Onbegrensd verlangen
23-10-2016 THEATER 450
25-09-2016 Wie wint de ANV Debutantenprijs 2016?
25-09-2016 Bekendmaking en uitreiking ANV Debutantenprijs 2016
25-09-2016 Mohammed Benzakour wint ANV Debutantenprijs 2016
03-07-2016 Ontmoet de genomineerden
03-07-2016 Genomineerde debutanten aan het woord
09-06-2016 POETRY INTERNATIONAL ROTTERDAM
18-05-2016 Uitnodiging voor een avond met Alex Boogers
09-05-2016 Shortlist ANV Debutantenprijs 2016
26-04-2016 Longlist ANV Debutantenprijs 2016
13-03-2016 THEATER 450
02-03-2016 START BOEKENWEEK bij boekhandel Vos & Van der Leer
14-02-2016 THEATER 450
07-02-2016 Voorstelling in het kader van de poëzieweek 2016
27-01-2016 LANDELIJKE POËZIEWEEK 2016
24-01-2016 THEATER 450
20-12-2015 THEATER 450
09-12-2015 Foto-impressie interview 09-12-2015
09-12-2015 Interview Wil Boesten en Ellen Heijmerikx
24-11-2015 Buddingh' leeft voort in de Bibliotheek
22-11-2015 THEATER 450
18-10-2015 THEATER 450
24-09-2015 Interview Wil Boesten
20-09-2015 Een middag met Levendige Literatuur!
03-09-2015 Middagtheaterprogramma over werk van C. Buddingh'
30-08-2015 Presentatie nieuwe delen in Bordeauxreeks voor poëzie en proza
25-08-2015 Literatuurcolleges en leeservaringen
10-07-2015 Literatour - Literaire ontdekkingstocht door Dordrecht
10-07-2015 Literatour verkrijgbaar bij intree|VVV Dordrecht
05-07-2015 Twintig jaar Boekenmarkt | Twintig jaar Debutantenprijs
05-07-2015 Foto's genomineerden ANV Debutantenprijs
28-05-2015 28 mei: Interview met Wim Huijser, biograaf C. Buddingh'
26-05-2015 Persbericht: Longlist ANV Debutantenprijs
20-05-2015 Dichter bij Dordt - Biografie van C. Buddingh'
26-04-2015 Dordtse Dag van de Poëzie
22-03-2015 THEATER 450
08-03-2015 Start Boekenweek 2015
08-03-2015 Uitslag Turing Gedichtenwedstrijd
01-03-2015 Biografie van W.F. Hermans in Merz
15-02-2015 THEATER 450
31-01-2015 Theatervoorstelling ter ere van Poëzieweek 2015
06-01-2015 Literaire debutantenprijs gaat door
29-11-2014 Nederland Leest Slotfeest
26-11-2014 DE STAD
23-11-2014 THEATER 450
18-11-2014 Einde Academica Literatuurprijs?
26-10-2014 THEATER 450
24-10-2014 Open podium Tandpasta
14-10-2014 Literatuurcolleges 2014-2015
06-10-2014 6e Turing Gedichtenwedstrijd
01-10-2014 Lezerskrant Academica Literatuurprijs 2014
18-09-2014 Bekendmaking van de winnaar
18-09-2014 Hannah van Wieringen winnares Academica Literatuurprijs 2014
06-07-2014 Ontmoet de genomineerden 2014
06-07-2014 Dorine Hermans in Dordrechts Museum
03-06-2014 Het begraafplaatsgevoel van Marjan Berk
29-05-2014 Donald Nolet wint Schaduwprijs en Gouden Strop
13-05-2014 Literatuur en theater (5)
13-05-2014 Kunstwerk Blauwbilgorgel in bruikleen aan bibliotheek
13-05-2014 Shortlist De Gouden Strop bekend
10-05-2014 Literatuur en theater (4)
06-05-2014 Academica Literatuurprijs 2014: genomineerden
06-05-2014 Academica Literatuurprijs 2014: boeken en auteurs
24-04-2014 Joost de Vries wint Gouden Boekenuil 2014
23-04-2014 Winnaars Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2014 bekend
16-04-2014 Shortlist Storytel Luisterboek Award bekend
15-04-2014 LONGLIST ACADEMICA LITERATUURPRIJS 2014 BEKEND!
13-04-2014 Havendichters - de Dordtse Dag van de Poëzie
12-04-2014 Eindpresentatie Marieke van Leeuwen
06-04-2014 Indiase Raga's en Poëzie
05-04-2014 Hemelse Chaos
30-03-2014 Erik Menkveld plotseling overleden
23-03-2014 THEATER 450
18-03-2014 Literatuur en theater (3)
15-03-2014 Literatuur en theater (2)
15-03-2014 Literatuur in het theater
09-03-2014 Start Boekenweek met Lieve Joris en Joost Conijn
08-03-2014 Boekenweek 2014: 8-16 maart
16-02-2014 THEATER 450
13-02-2014 Kees Klok: Mijn koffers gepakt
31-01-2014 Opnieuw Gedichtendag
19-01-2014 THEATER 450
21-12-2013 Literatuur en theater (1)
26-11-2013 Schrijfwedstrijd 'Koningsdrama'
24-11-2013 JOOST ZWAGERMAN IN DORDRECHTS MUSEUM
17-11-2013 Klaagliedjes | Muziektheater
01-11-2013 Nederland Leest
31-10-2013 Vóór 15 november: Turing gedichtenwedstrijd
27-10-2013 Nieuw boek over de Dordtse dichter Jan Eijkelboom
24-10-2013 Lezerskrant Academica Literatuurprijs 2013
20-10-2013 THEATER 450 nodigt u uit
19-10-2013 THEATER 450 nodigt u uit
19-10-2013 Voyage á Paris
09-10-2013 Nieuwe reeks Literatuurcolleges in Gorinchem
08-10-2013 Nieuwe reeks Literatuurcolleges in Ridderkerk
02-10-2013 Kinderboekenweek 2013 Klaar voor de start!
12-09-2013 18e Editie Academica Literatuurprijs
12-09-2013 Shira Keller winnaar Academica Literatuurprijs 2013
06-09-2013 Top Naeff Festival
27-07-2013 Mooiste kinderboeken 2012
07-07-2013 Ontmoet de genomineerden voor de Academica Literatuurprijs 2013
06-07-2013 Het Debutanten Boekenbal
23-06-2013 Peter Swanborn bij Rood, wit & rosé uit zijn kersverse bundel
13-06-2013 Nominaties Gouden Lijst 2013 bekend
02-06-2013 Lezing Pieter Steinz gaat niet door
25-05-2013 Laat ons juichen
01-05-2013 Schrijfwedstrijd 'Het Debuut'
28-04-2013 Hofdichters - de Dordtse Dag van de Poëzie
08-04-2013 Buddingh' Bulletin 10 - april 2013
01-04-2013 Literair talent gezocht
24-03-2013 THEATER 450 nodigt u uit
22-03-2013 PESSOA: Een voorstelling om lang van na te genieten
19-03-2013 Ambassadeurs Jaar van het Voorlezen geïnstalleerd
17-03-2013 Herman Pleij in Dordrechts Museum
09-03-2013 Genomineerden Academica Literatuurprijs 2013 zijn bekend
22-02-2013 Definitieve longlist 2013
19-02-2013 Lezing Oek de Jong
07-02-2013 Ammaniti verfilmd
02-02-2013 'Door het geweld van zijn verlangen'
31-01-2013 Jabik Veenbaas op Gedichtendag in 'Van Horen Zien'
27-01-2013 THEATER 450 nodigt u uit
27-01-2013 Uitnodiging voor de Buddingh' donateurs
27-01-2013 Buddingh' Genootschap nodigt liefhebbers uit
16-12-2012 Staalkaart van de Dordtse Poëzie
14-12-2012 PARTYPOTAMUS & CO van Jehanne Hulsman
13-12-2012 Op Koers van Kees Klok ten doop gehouden
13-12-2012 Theatervoorstelling De Ees en de Ozzel
27-11-2012 Rondom Hermans
25-11-2012 THEATER 450 nodigt u uit
23-11-2012 Première film Drechtsteden
07-11-2012 Lezing Joke en Marieke van Leeuwen
24-10-2012 Nelleke Noordervliet en Peter Buwalda in Dordrecht
21-10-2012 THEATER 450 nodigt u uit
12-10-2012 DE STAD LEZING 2012
10-10-2012 DANS LA MAISON van François Ozon in de bioscoop!
03-10-2012 Lezerskrant Academica Literatuurprijs 2012
29-09-2012 Niemands Meisje
25-09-2012 Nelleke Noordervliet schrijft Boekenweekessay 2013
20-09-2012 Literatuurcolleges leesverdieping seizoen 2012-2013
13-09-2012 17e Editie Academica Literatuurprijs
06-09-2012 Gedichtenwedstrijd 'Lichaam en Geest'
06-09-2012 Moddervogels
05-09-2012 Voorleesmarathon
05-09-2012 Video Voorleesmarathon
01-09-2012 Workshop Schrijftherapie
01-09-2012 Eerste namen Manuscripta bekend
15-08-2012 Kastjes kijken met Kees Buddingh'
01-07-2012 Ontmoet de genomineerden voor de Academica Literatuurprijs 2012
01-07-2012 De 17e Dordtse Boekenmarkt van 10.00 - 17.30 uur
01-07-2012 Spiksplinter in de Kunstkerk
01-07-2012 Foto's genomineerden tijdens interview in de Kunstkerk
19-06-2012 Claudia de Breij schrijft Lofrede op De donkere kamer van Damokles
15-06-2012 Aanbod voor een boekenpakket
08-06-2012 Literatuur Live met Peter Buwalda gaat niet door
19-05-2012 Bobby Kinghe presenteert Laat ons juichen!
06-05-2012 Foto's van de Dag van de Poëzie 2012
29-04-2012 Marieke van Leeuwen & Nick McGuire
26-04-2012 Met korting naar cabaretier Kasper van Kooten
19-04-2012 Winnaars Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs
28-03-2012 Interview DordtLiterair in Stem van Dordt 28-03-2012
20-03-2012 Robert Vuijsje in Pictura
20-03-2012 Jongeren kiezen genomineerden Prijs van de Jonge Jury 2012
18-03-2012 THEATER 450 nodigt u uit
14-03-2012 Start Boekenweek 2012
10-03-2012 Toneelversie van 'Het diner' in Schouwburg Kunstmin
26-02-2012 De Fuga
26-01-2012 Gedichtendag Dordrecht 2012: Peter Swanborn
16-01-2012 Buddingh' Bulletin 9 - januari 2012
02-01-2012 Nominaties Academica Literatuurprijs 2012
01-08-2011 Literatuurcolleges leesverdieping seizoen 2011-2012